Netwerk

Het lerend netwerk doorheen de tijd

Het lerend netwerk STEM voor de basis is opgestart in 2015 binnen een interENW-project dat gecoördineerd werd door Arteveldehogeschool, Hogeschool Gent en Howest. In samenwerking met diverse andere partners lag de focus toen op de zoektocht naar een didactiek voor STEM binnen de lerarenopleiding. 

De daaropvolgende jaren kreeg het lerend netwerk verschillende specifieke invullingen en verschillende lerarenopleidingen bouwden telkens mee aan dit geheel. Ook diverse andere stakeholders, zoals pedagogische begeleidingsdiensten, universiteiten, educatieve centra en in het bijzonder basisscholen werkten telkens mee. 

Een visie op STEM in de klaspraktijk van de basisschool werd verder uitgebouwd zodat er sprake kan zijn van kwaliteitsvol STEM-onderwijs voor ieder kind

Vervolgens werd ingezet op 'STEM op school', aangezien sterk STEM-onderwijs steunt op een duurzame uitrol op het schoolniveau. Binnen het lerend netwerk werden hiertoe bouwstenen gedefinieerd die via een draaiboek door schoolteams kunnen worden toegepast. 

Het huidige lerend netwerk STEM voor de basis

Sinds 2020 ligt de focus op het ondersteunen van leraren basisonderwijs voor de realisatie van kwaliteitsvol STEM-onderwijs. Vijf lerarenopleidingen (Hogeschool VIVES, Arteveldehogeschool, Odisee Hogeschool, AP Hogeschool, PXL Hogeschool) richten zich hiertoe samen op vier doelstellingen: 

Deze doelstellingen vertalen zich in enerzijds een uitgebreid vormingsaanbod en anderzijds een actuele visie met bijbehorende praktijkvoorbeelden en inspiratie voor leraren kleuter- en lager onderwijs. 

Dit alles wordt gebundeld op deze website en is ontwikkeld in samenwerking met alle stakeholders (leraren, directies, lerarenopleiders, pedagogische begeleiders, educatieve medewerkers, onderzoekers, ...). Hierbij wordt ook voor afstemming gezorgd met STEM in het secundair onderwijs, onder meer via samenwerking met het lerend netwerk iSTEM Inkleuren. Dit alles draagt ook bij tot de versterking van de lerarenopleidingen kleuter- en lager onderwijs. 

De visie, alle materialen en het vormingsaanbod vormen een geheel en zijn de rode draad doorheen de werking van het lerend netwerk. Ze bekrachtigen de sterkte van het lerend netwerk dat zich inzet om een evenwicht te bieden tussen zowel laagdrempelige, direct bruikbare insteken als diepgaande ondersteuning voor visievorming om de klas- en schoolpraktijk te onderbouwen.


Schrijf je in, ontvang onze nieuwsbrief en blijf zo steeds op de hoogte van het laatste nieuws over het lerend netwerk en haar activiteiten. 


Foto's STEM-dag '24 in Brugge by Michiel Six