Red het ei! Hoe krijgen we de eitjes van de schoolkippen thuis zonder dat ze onderweg breken? En kan een ei eigenlijk wel tegen een stootje? We zoeken het uit in deze activiteit.
Elektrisch speelgoed De kinderen nemen via de werkvorm van vrije exploratie een kijkje naar het elektrisch speelgoed in de klas. Nadat ze de stroomkring verkend hebben proberen ze zelf licht te maken.
Een warm plekje voor de klaspop In deze ontwerpactiviteit wordt iets ontworpen voor de klaspop om ook in koude winternachten lekker warm te liggen. Hiervoor doen de kinderen eerst wat opzoekwerk om zich te laten inspireren, waarna ze zelf aan de slag gaan en een ontwerp maken.
De digitale thermometer In dit praktijkvoorbeeld leren de kinderen een code maken om temperaturen te registreren. De kennis wordt daarna toegepast in een levensechte context met focus op wiskunde.
Vetbol maken In deze STEM-activiteit ontdekken leerlingen hoe ze vogels kunnen helpen tijdens de winter door zelf vetbollen te ontwerpen en maken. Dit hands-on project combineert wetenschap, techniek en natuurbeleving en stimuleert creatief en onderzoekend leren!
Kaarsenhouder in beton In dit praktijkvoorbeeld ontwerpen de kinderen een kaarsenhouder op basis van meetkundige figuren en onderzoeken de verhoudingen van beton. De inzichten worden daarna toegepast bij het maken van een betonnen kaarsenhouder.
De gereedschapskoffer Timmeren, zagen en schroeven spreekt tot de verbeelding van heel wat jonge kinderen en kleuters. Met dit praktijkvoorbeeld reiken we enkele praktische tips en tools aan en zetten de eerste stapjes om de echte wereld in de klas te brengen.
Wat ik weet over de magneet Tijdens deze activiteit gaan we aan de slag met magnetisme. De kinderen ontdekken de eigenschappen van magneten en passen deze toe in een functioneel ontwerp.